Dina affärsmål styr vilka mätpunkter som är viktigast att jobba med. Därför börjar vi alltid samarbeten med kunder med att bryta ner affärsmålen till OKR:er.
OKR står för Objectives and Key Results och är en målstyrningsmetod som används för att sätta upp och följa upp mål inom organisationer. Det handlar om att hitta ambitiösa och tydliga mål (Objectives) och att definiera mätbara resultat (Key Results) som visar hur man når dessa mål.
Objectives: Det man vill uppnå – de är ofta inspirerande och motiverande.
Key Results: Mätbara framsteg som visar hur nära man är att nå målet. De ska vara konkreta och kvantifierbara. Alltså du måste sätta en siffra för att veta när du nått målet.
3 fördelar med att arbeta med OKR
1. Ökad fokus och prioritering
OKR hjälper företag och varumärken att fokusera på det som verkligen är viktigt genom att tydligt definiera mål och mätbara resultat. Genom att alla i organisationen vet vad som prioriteras kan resurser fördelas effektivt.
2. Transparens och samarbete
OKR skapar transparens i organisationen eftersom mål och resultat delas öppet mellan avdelningar och team. Styrelsen är intresserade av de stora penseldragen, alltså vilka Objectives det arbetas med. Medan VD och teamen fokuserar på Key Results för att skapa aktivitet och en känsla av att bidra.
Kort och gott; OKR-metoden hjälper ledare, team och företag att fokusera på rätt saker och säkerställer att alla drar åt samma håll.
Enligt en rapport från Harvard Business Review presterar företag som använder OKR upp till 20% bättre på att uppnå sina strategiska mål än de som inte gör det.
3. Mätbara resultat och kontinuerlig förbättring
En av de största fördelarna med OKR är att de hjälper företag att mäta framsteg och justera strategier när det behövs. På Midnattsbris använder vi OKR för att bygga upp teser och testa marknadsföringsinsatserna vi skapar. Det hjälper oss förstå vad vi behöver och kan optimera genom kundresan, eller att "döda våra darlings".
Skillnaden mellan OKR och KPIer
Ordet KPIer är något som jag tror att alla marknadsförare har slängt sig med de senaste åren. KPIer är nyckeltal som hjälper oss att hålla fokus på de delar som vi vet kan bidra till våra Key Results.
OKR: Fokuserar på att sätta ambitiösa mål (Objectives) och mäta framstegen mot dessa mål med specifika, mätbara nyckelresultat (Key Results). OKR är ofta mer strategiska och riktar in sig på vad man vill uppnå under en specifik tidsram.
KPI: Mäter löpande prestationer i verksamheten. De är stabila nyckeltal som visar hur väl specifika processer eller områden presterar över tid, till exempel försäljningssiffror, kundnöjdhet eller produktivitet.
Exempel på OKR för ett marknadsföringsteam
Tidsram: Kommande verksamhetsår
Objektiv (O): Öka varumärkeskännedom och engagemang online
Key Results (KR):
Öka antalet unika besökare på webbplatsen med 30%.
Öka antalet följare på sociala medier med 25%.
Skapa och publicera minst 10 nya blogginlägg som genererar minst 500 sidvisningar vardera.
Öka antalet interaktioner (gilla, dela, kommentera) på sociala medier med 40%.
KPI (för att mäta framgång):
Webbplatstrafik: Antal unika besökare per månad.
Sociala medier: Antal nya följare och totala interaktioner per inlägg.
Innehållsengagemang: Genomsnittligt antal sidvisningar och tid spenderad per blogginlägg.
SEO-prestanda: Placering av nya blogginlägg i sökresultat.
Med utgångspunkt i dina affärsmål blir det tydligt vad som ska mätas.
OKR för ledare som vill bygga engagemang på riktigt
Slutligen så vill jag bara ur mitt eget perspektiv som VD slå ett slag för kraften i OKR. Jag förstår och vet att du som företagsledare eller chef gärna vill att allt ska ske på en gång. Men utan mätbar målstyrning så är risken att ni springer på olika banor och att tyckandet får ta över. Ja för visst känner du igen det, alla olika människor som tycker att ni ska satsa på olika saker? Kanske en styrelsemedlem som hört att LinkedIn löser alla problem? Eller en anställd som vill lägga sin tid på att skapa ett stort event för halva er marknadsbudget?
Genom att ta med detta som en naturlig del i ert årshjul för både marknad, sälj och support så kan du synka hela företaget och skapa momentum och engagemang som ger resultat på riktigt. Det blir också enklare för dig som ledare att känna efter när det kommer initiativ som inte är i linje med era mål, och konkret kunna förklara varför ni inte satsar pengar eller resurser på det som andra slänger in i "kan vi göra det här-listan".
Jennie-Lie Wickström